lunes, 23 de enero de 2012

M’agradaria aclarir alguns dubtes sobre salut...Els alumnes de 2n d’ESO han fet una sèrie de preguntes sobre salut que un metge ha contestat. Entre cent dotze preguntes, n’hem seleccionat unes quantes. Ací teniu les respostes a les que ens han paregut més interessants.


Què feu quan una persona està convençuda que està malalta i vosaltres li dieu que no ho està i continua  anant a la visita?

És un cas delicat , a  voltes és perquè el pacient vol sentir-se escoltat i troba en el metge algú que està escoltant-lo. Altres vegades sí que n’hi ha realment una malaltia psicosomàtica ( acò que us ho explique la professora).

Les persones que tenen càncer moren?

Depén del tipus de càncer i si s’ha detectat en un estat molt avançat o no. És molt important fer les revisions mèdiques que la seguretat social recomana. Als càncers de mama, per exemple, s’han detectat molts tumors quan encara eren menudets i s’han pogut extirpar sense més problemes. Cada volta l’índex de curació és més elevat.

Un càncer tractat i curat pot tornar a  aparéixer?

El càncer consisteix en la formació de tumors malignes. Alguns d’ells poden tornar a formar-se però és més fàcil detectar-los quan són menuts perquè la persona que ha passat un càncer es fa revisions de manera preventiva periòdicament.

No li fa fàstic realitzar certes pràctiques mèdiques?.

Quan vaig triar aquest ofici ja sabia que em podria trobar amb aspectes desagradables. Però... digueu-me una professió que no tinga apectes poc o gens plaenters...

Si hi ha un xiquet pobre i un  ric i el pobre no pot pagar, a qui curaries?

Gràcies al sistema de salut que tenim a l’Estat Espanyol, jo com  a metge de la Seguretat Social, haig de curar igual als dos. I això és una gran cosa. Supose que els teus mestres t’hauran explicat què és això de la Seguretat Social.

Per a ser metge cal saber matemàtiques? .

Sí.

Si una operació ix malament... de qui és la responsabilitat?.

Què vol dir per a tu que una operació isca malament? Si a un metge se li mor un pacient, d’entrada, hauríem de pensar que ell ha intentat tot el possible per sanar-lo. Una altra qüestió és quan l’equip quirúrgic ha comés una negligència. (Que us  expliquen els professors aquesta paraula).

Si una persona està molt malalta i tu no saps que té... què fas?

 Jo sóc metge de medicina general i no conec al detall totes les parts del cos. En funció de la part del cos de què es queixe l’envie a l’especialista.  Si, per exemple, es queixa del cor l’enviaré a la consulta de cardiologia. Allí li realitzaran un cardiograma amb el cardiògraf i veuran si té alguna cardiopatia.

Què es fa per tal que un pacient no es dessagne quan l’operen? No entenc con no es dessagnen.

Quan operen un malalt perd sang però has de tenir en compte que les artèries i venes, en el cas que en tallen alguna, la taponen per a evitar hemorràgies. També, els cirurgians fan circumval•lacions, com en les carreteres, quan fan operacions a pit obert.

Com reconeix vosté els símptomes?

Quan vaig estudiar medicina vaig fer pràctiques a l’Hospital Clínic al costat d’un metge veterà. Després, en el dia a dia, anem observant alteracions al color de la pell, la temperatura, al nombre de batecs per minut, a la tensió, a la nineta dels ulls, a l’ànim, a la respiració...
L’avantatge dels metges de capçalera és que coneixem des de fa temps els nostres pacients i sabem de quin peu coixeja cadascun d’ells.

Què em pot passar si no faig una dieta equilibrada?.

Si deixes de menjar aliments d’un grup li faltaran elements al cos per al seu funcionament. Si deixes de menjar verdures i fruites li faltaran minerals i vitamines. Si no menges aliments del grup del pa i les fècules et mancaran hidrats de carboni...
A la llarga, això passa factura; i ara et sentiràs millor, estaràs mes viu, més content i alegre si menges equilibradament. Això és aixina!!

Les medicines naturals, com per exemple les herbes medicinals, curen?

Les plantes tenen uns principis actius que actuen sobre l’organisme. La til·la, per exemple, tranquil·litza, l’herba lluïsa va bé per al mal de panxa i per a les pacients que tenen la menstruació...
Algunes persones creuen al cent per cent en aquest tipus de medicina; d’altres, no hi creuen gens.
Pense que seria bo que utilitzàrem tots dos tipus de medicina, poden complementar-se.

Quan et trobes malalt, pots prendre medicines sense anar al metge?

De cap manera, a voltes una medicina pot tenir uns efectes secundaris que empitjorarien la malaltia. És una barbaritat ! I no ho dic per por de quedar-me sense faena.

Si estic en la serra i un amic o familiar té un accident greu i es queda inconscient, què haig de fer?

Gitar-lo després d’haver telefonat al 112 (Coordinació d’emergències) o al 085     (Bombers i protecció civil) i estar al seu costat facilitant-li  la respiració.

En el cas que jo haja fet un torniquet, cada quant de temps l’haig d’afluixar perquè no es grangrene  l’extremitat de l’accidentat ?

La gangrena és una falta de reg als teixits, la pell s’ennegreix per falta d’oxigen. La paraula és d’origen grec i vol dir cèl·lula que s’acaba.
Caldria afluixar, durant uns segons, cada vint minuts i tornar a estrènyer.

Per què quan ens fem una anàlisi hem d’anar en dejú (sense haver menjat res)?

Els nivells de glucosa en la sang mantenen unes constants que s’alteren quan el pacient té alguna malaltia o quan acaba de menjar.
Si ens fem una analítica després de menjar i els marcadors detecten glucosa no sabem si és pel  menjar o perquè tenim una malaltia.
Si mengem abans de l’analítica podem emmascarar els resultats.

Què és un infart ?

Un infart es produeix quan es tapona l’artèria coronària, que és la que porta la sang al cervell.
Les causes més freqüents són que s`haja taponat per un coàgul de sang o que l’artèria s’haja estretit per culpa de l’arteriosclerosi (estretiment).
Els símptomes són, entre altres, pressió al pit, esgotament, mareig i dolors i punxades  al braç esquerre.
Es recomanable no fumar, una dieta equilibrada , exercici i no beure alcohol.

Què passa quan en companyia de la caca ix sang? És greu?

Pot ser una irritació dels intestins, un tumor, unes hemorroides o una úlcera. En qualsevol cas, cal anar al metge. Cal observar al paper del wàter o directament si es repeteix i consultar al metge de capçalera.

El meu avi té la malaltia d’Alzheimer, pot dir-me alguna cosa més sobre aquesta malaltia?

La va descobrir l’any 1907 el metge alemany Alois Alzheimer. És una malaltia neurodegenerativa, això vol dir que les cèl•lules nervioses es degeneren a poc a poc. És irreversible. Amb el pas del temps el malalt va perdent memòria, cada volta es desorienta més en l’espai i en el temps, s’ obliden de les coses i dels caràcters, canvien fàcilment d`humor i repeteixen les preguntes.
Et recomane que veges una pel•lícula titulada “Bicicleta, poma, cullera”. És un documental sobre com evoluciona un malalt dAlzheimer, com a poc a poc va perdent les seues facultats i acaba necessitant dependre d’algun familiar.

Un tio meu va tenir l’any passat un ictus. Què és això ?

És una malaltia cerebrovascular que afecta els vasos que porten sang al cervell. Al faltar oxigen, moren cèl·lules. Els símptomes són: pèrdua de memòria, paràlisi al costat esquerre, problemes en la visió i confusió per a parlar.
El teu tiet ja és major. Vosaltres, ara, esteu a temps per a prevenir-lo evitant el tabac i l’alcohol .
 Cal vigilar la pressió sanguínia...

Per què porteu bates blanques?.

Si férem la visita sense bata seria més fàcil transmetre microbis amb la roba de carrer . Podríem dir que la bata fa.... com de pantalla.

Què sents quan tens davant una persona malalta sense curació, com li ho dius ?

És dur. Has fet tot el que has pogut. I no hi ha res més a fer. A l’hora de dir-ho valore cada situació i, segons cada cas, ho dic a la família o al mateix malalt.

N’hi ha alguna manera de curar el càncer a la sang?

S’ha avançat moltíssim. La leucèmia es cura en més d’un cinquanta per cent de casos.

Tu també atens consultes de sexe?

No, quan un pacient necessita aquest especialista l’enviem a l’andròleg o al ginecòleg.

Com tracteu les depressions? .

Si és una depressió endògena el psiquiatra administra medicaments. Si és una depressió causada per problemes o  pèrdues d’éssers estimats cal l’ajuda d’un psicòleg i en alguns casos l’administració de medicaments. (Convé que els professors us amplien aquesta resposta).

Ha augmentat el nombre de depressions degudes als problemes econòmics que comporta aquesta crisi que estem travessant ?

Sí, hi més persones que acudeixen a la consulta amb símptomes de depressió. Són temps difícils sobretot per als pares i mares que han de tirar avant la família i els falla la faena o tenen deutes per pagar. Això produeix inseguretat i angoixa. Ahí vosaltres podeu fer molt i ajudar animant-los.
També és important que no demaneu coses que no siguen necessàries.


Gràcies doctor, li desitgem molts anys de vida i molta salut per a continuar curant malalts i donant benestar als ciutadans d’aquest poble.

Gràcies a vosaltres i a vore si  algun dels vostres alumnes pot estudiar medicina i pot exercir de metge, és una professió molt bonica !!

De res !!! A vosté !

No hay comentarios:

Publicar un comentario